boxer puppies te koop


Gedrag en Levensruimte
van de Boxer

 

De Boxer bezit een aangeboren moed en kracht die uitzonderlijk te noemen zijn. Beide eigenschappen heeft hij geërfd van zijn stamvader, de Bullebijter. Tegenwoordig is hij echter geen vechthond meer. Vanaf het begin van de 20e eeuw hebben de Duitse fokkers geprobeerd zijn karakter te verzachten en een hond te fokken die volledig is aangepast aan onze moderne beschaving. Tegenwoordig moeten de dieren sociaal en volgzaam zijn, maar tegelijkertijd in staat hun baas te verdedigen, overal, altijd en in elke situatie. Hoewel de Boxer een zeer aangenaam gezelschapsdier is, kan hij zich - als de situatie het vereist - ontpoppen als een gevreesde verdedigingshond. Zo haalt Elizabeth Sommerfield het geval aan van een Boxer die naar Kenia was geëxporteerd om daar als waakhond te worden gebruikt.

 

Terwijl hij zijn baas verdedigde, raakte hij door messteken van de aanvallers zeer ernstig gewond. Toch bleef hij in dat gevecht tot zijn dood zijn taak uitoefenen, wat duidelijk het karakter van deze hond illustreert. In het dagelijkse leven komt het gelukkig heel zelden voor dat de Boxer in een dergelijke situatie moet optreden. Toch is het goed - en geruststellend - om te weten dat hij tot een dergelijke moed in staat is. Zijn atletische bouw, zijn krachtige spieren en zijn onvriendelijke gelaatsuitdrukking zouden de meest roekeloze waaghals toch tot nadenken moeten stemmen.

 

Volwassen Boxer

 

De Boxer staat erom bekend dat hij heel gehecht is aan zijn baas en graag met kinderen speelt. Hij is uitbundig en heeft soms zelfs moeite om stil te zitten. Dat is een van de redenen waarom hij niet bepaald de aangewezen hond is voor bejaarden, hoewel zijn onstuimigheid eerder prettig is dan echt lastig. Toch is het in principe zo, dat als het dier al op heel jonge leeftijd wordt opgevoed en zijn baas hem duidelijk laat merken wie de baas is, men geen grote moeilijkheden hoeft te vrezen. Boxers zijn de aanhankelijkheid en liefheid zelve als ze netjes zijn opgevoed. Door hun intelligentie en hun wil om het hun bazen - als ze met hen een goed contact hebben - naar de zin te maken, is het prettig werken met deze honden. Van huis uit zijn Boxers ook goed in staat om - uiteraard na een gedegen opleiding de zogenaamde IPO-proeven (Internationale Prufungsordnung) of te leggen. Dat zijn proeven waaruit moet blijken hoe goed een hond in de hoedanigheid van waak- en verdedigingshond functioneert. De Boxer behoort tot de zes offici6le Duitse gebruikshondenrassen, maar wordt in Nederland en België voornamelijk als gezelschapshond gehouden.

 

Een Boxer is eigenlijk geen hond om de hele dag op een flat te zitten. Vooral de jonge Boxer is erg actief en heeft het meeste baat bij lange wandelingen en vaak stoeien met de baas. Hij heeft bewegingsruimte nodig, bijvoorbeeld een tuin waarin hij zich de hele dag kan uitleven, voordat hij 's avonds weer in huis komt. De baas van zo'n hond moet iedere dag lange wandelingen met hem maken, zodat hij kan rennen. !open en goed zijn energie kwijt kan. Boxers zijn speels en nieuwsgierig. Als ze tijdens een wandeling soortgenoten tegenkomen, willen ze zeker spelen. Hierbij willen ze nog wel eens de boventoon voeren, wat misschien bij de andere honden niet altijd in goede aarde valt. Als de Boxer al te opdringerig is, moet zijn baas hem corrigeren. Dat kan hij als hij zijn hond al op jonge leeftijd heeft geleerd zijn commando's op te volgen. Een Boxer is zeker een beschaafde hond, maar het is en blijft een hond met initiatief!

 

Boxer in het water

 

Gelukkig is dit dier gemakkelijk op te voeden, want hij is intelligent. En hoewel hij zich graag amuseert - springt, opspringt, een stok apporteert, balt met zijn jonge bazen, kortom laat zien dat hij er is en graag alle aandacht voor zich opeist, hoeft dit geen reden te zijn om aan al zijn invallen toe te geven. De Boxer is een zeer gespierde en zelfverzekerde hond, maar men moet ervoor oppassen dat hij geen kinderen of bejaarden omver loopt in zijn geestdrift en vrolijkheid, of het meubilair vernielt, onder het mom van 'hij leeft zich alleen maar uit'.

 

bron: mijn hond, mijn vriend